Wat is De Vrije Teugel?


De Vrije Teugel is een hulpverleningspraktijk waar wordt gewerkt met dieren en dan vooral met paarden. Paarden hebben iets speciaal voor veel mensen en dat is al zo geweest door de eeuwen heen.

Wat is het waardoor ze soms op mensen zo’n grote indruk kunnen maken? Paarden zijn zeer gevoelige dieren, speciaal waar het gevoelens en (non verbaal) gedrag betreft. Zo reageren ze op elkaar en zo reageren zo ook op mensen. Door die grote gevoeligheid zijn ze in staat zich nauwkeurig op ons af te stemmen. Ze registreren onze stemming en onze (onderdrukte) emoties haarfijn en spiegelen deze aan ons. Deze vaardigheid is een noodzaak voor paarden omdat ze als prooidieren afhankelijk zijn van een goede interpretatie van hun omgeving. Dat is dus niet iets wat paarden eerst moeten leren, ze doen het van nature en daar kunnen wij als mensen veel aan hebben.

Ze leven in het hier en nu, dus als je gisteren een slechte bui had, nemen ze je dat vandaag niet nog kwalijk. Paarden hebben geen oordeel over ons en ze willen altijd met ons samenwerken. Dit maakt het laagdrempelig om zonder oordeel te kunnen ervaren wat er is.


 

Lid van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) Ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer 02096793
Geregistreerd bij www.Gcoach.nl